Interesse in het Demonstratieproject
‘Jonge boeren, levende grond’
De bodem is de verzekering op een duurzame en robuuste toekomst voor jonge land- en tuinbouwers, maar ook het levend kapitaal en het vertrekpunt van vele agro-ecologische inzichten. Zeker bij jonge land- en tuinbouwers is het besef groot dat ze door klimaatverandering, uitdagende teeltomstandigheden en wetgeving moeten investeren in bodembeheer in de breedste zin van het woord.
De nood aan opleiding, begeleiding en advies, wordt niet ingevuld door het huidige aanbod. Daarom willen we aan de hand van het demonstratieproject ‘Jonge boeren, levende grond’ de theorie en praktijk rond goed bodembeheer overbrengen aan de (jonge) land- en tuinbouwers.
Hoe pakken we het demonstratieproject 'jonge boeren, levende grond' aan?
In het najaar van 2024 organiseren we twee webinars rond het thema bodem. In een eerste webinar lichten we de basis van de bodemprocessen en het belang van een goede bodemgezondheid toe. In een tweede webinar gaan we dieper in op verschillende bodembewerkingen.
We gaan in op de basis inzake bodemgezondheid en hoe hieraan te werken via slim bodembeheer.
Tijdens de tweede webinar bekijken we wat een slim bodembeheer inhoudt op het vlak van gewassenkeuze, bodembewerking en bemesting in de groententeelt en de akkerbouw, inclusief voedergewassen.
Stefan Muijtjens is adviseur in de landbouw. Als expert in gereduceerde bodembewerking helpt hij landbouwondernemers om het beste uit hun bedrijf te halen. Hij houdt continu de nieuwste regionaal toepasbare landbouwinnovaties in de gaten, met name voor akkerbouw, open tuinbouw en ruwvoerproductie. Hij werkt graag samen met ondernemers die passie hebben voor hun vak en open staan voor ontwikkeling.
Sander Bernaerts is zelfstandig adviseur bij Naturim met als belangrijkste specialisatie biologische landbouw en bodemvruchtbaarheid. Hij richt zich vooral op individueel advies gericht op teelt, omschakeling, bedrijfseconomie en bodem.
Slim bodembeheer op het vlak van gewassenkeuze, bodembewerking en bemesting in de groententeelt en de akkerbouw, inclusief voedergewassen.
De webinar gaat door op dinsdag 3 december om 20 uur.
In het voorjaar en de zomer van 2025 bezoeken we Lighthouse Farms. Dat zijn landbouwbedrijven die bezig zijn met principes uit de agro-ecologie en meer bepaald met hun bodem. In elke provincie organiseren we bezoeken aan deze bedrijven, telkens onder begeleiding van een expert. Tijdens het bezoek worden demonstraties getoond, ervaringen uitgewisseld en is er kans om te netwerken.
Tijdens de duur van het project organiseren we een lerend netwerk met een 20-tal landbouwers. Gedurende 6 sessies brengen we jonge land- en tuinbouwers en experten samen rond het thema bodem. Er wordt een Whatsapp groep opgezet om verder uit te wisselen.
In het lerend netwerk wordt ingegaan op de mogelijkheden van niet-kerende grondbewerking. Ben je benieuwd wat niet-kerende grondbewerking inhoudt? Welke resultaten het oplevert? Hoe je het in je bedrijf kan toepassen? Dan is het lerend netwerk zeker iets voor jou!
Lerend netwerk van 10 tot 20 jonge landbouwers (jonger dan 40 jaar).
Ervaringsuitwisseling tussen landbouwers in de regio.
6 fysieke sessies gedurende 1 jaar (januari 2025, februari 2025, juni 2025, september 2025, november 2025 en januari 2026).
De sessies worden begeleid door experten en gaan door bij landbouwers thuis.
Er wordt tussen de sessies door contact gehouden via Whatsapp.
Het lerend netwerk wordt op basis van de interesses van de aangemelde landbouwers opgezet. De inhoud van het lerend netwerk kan gaan over teelt- en rotatiekeuze, bandenspanning, machines (schijveneg, diepwoeler, vaste tandcultivator) …
Periode: 30/04/2024 - 29/04/2026