Wat gaat uw partij ondernemen om toegang tot grond voor jonge boeren te verbeteren?

Cd&v

Grond is een kapitale productiefactor voor landbouwers en door het landbouwakkoord kan het aankoop- en subsidiebeleid herwerkt worden in functie van onze landbouw als strategische sector. De werkgroep van stakeholders moet het huidig conflict tussen gebruikers van de open ruimte ontmijnen. Zonevreemd gebruik blijft daarbij een aandachtspunt. Voor jonge boeren willen we een actiever grondbeleid vanuit de lokale besturen en een fiscale stimulans van langdurige pachtcontracten. Het uitgangspunt is 750.000 hectare AG in gebruik door actieve landbouwers.

Groen

“We verzekeren boeren de toegang tot grond, met de focus op jonge boeren en starters. Overheden die landbouwgronden in bezit hebben, helpen boeren in plaats van goede landbouwgrond tegen de hoogste prijs te verkopen. Vrijgekomen landbouwgrond gaat naar boeren of grondcoöperaties en we pakken oneigenlijk gebruik, zoals verpaarding en vertuining, aan. De rol van de Vlaamse Grondenbank bij de VLM breidt uit. Het wordt de motor van een duurzaam gebruik van gronden. Groen wil een herziening van het pachtdecreet, dat een duurzame landbouwtransitie ondersteunt via langlopende pachtcontracten en loopbaanpachten, waardoor zorg voor de bodem rendeert voor de boeren.”

N-VA

“Vlaanderen voorziet een sterk forum, waarbinnen jonge boeren in contact komen met pensionerende boeren en maakt zo bedrijfsoverdracht mogelijk. Drempels die grondmobiliteit bemoeilijken worden weggewerkt en besturen worden bewust gemaakt van de mogelijkheden van landbouwgronden in publieke handen. Jonge landbouwers zijn vaak niet in staat om gronden aan te kopen, maar lokale besturen kunnen helpen door gronden op lokaal niveau ter beschikking te stellen, om zo lokale voedselproductie te waarborgen. Verder worden gronden die vrijkomen in HAG en in een grondenbank zitten, steeds prioritair aangeboden aan jonge landbouwers en vermijden we zonevreemdheid.”

Open Vld

“Het nieuwe pachtdecreet bracht meer balans tussen rechten en plichten voor zowel de grondeigenaar als de pachter en bevat beschermingsclausules tegen het opzeggen van pachten om natuurdoeleinden te realiseren. Landbouwareaal beschermen we door de juridische bestemming ervan te behouden. Het opkopen door natuurverenigingen moet stoppen, maar grondenruil is niet uitgesloten. Landbouwareaal blijft zo maximaal in handen van actieve boeren. Om niet langer gronden te onttrekken aan landbouwers, zetten we in op zelfrealisatie van natuurdoeleinden en ontwikkelen we een ambitieus programma rond agroforestry. De bestemming van gronden past in het persoonlijke bedrijfsmodel, wat leidt tot teeltvrijheid en landbouwers die wettelijk en praktisch in staat zijn om hun beroep uit te oefenen. Plattelandsbewoners moeten aanvaarden dat werkzaamheden in de landbouw kunnen leiden tot tijdelijke overmacht.”

PVDA

Wij zijn van mening dat grond toebehoort aan degenen die hem bewerken, niet aan speculanten of grondbezitters. Behalve in specifieke gevallen, zoals bij natuurcompensatie, offeren we geen landbouwgrond meer op. Naar Waals voorbeeld richten we in Vlaanderen een observatorium voor landbouwgrond op. We creëren overheidsbedrijven, die voorkooprecht hebben, om landbouwgrond te beheren, waarna ze de gronden tegen voordelige prijzen verkopen of verhuren aan landbouwers. Wij zijn tegen de productie van biobrandstoffen en bio-methaan uit landbouwgewassen en we verbieden de installatie van zonnepaneelparken in landbouwgebieden. Landbouwgrond dient om voedsel te kweken.”

Vlaams Belang

“Voor ons moet landbouwgrond voorbehouden worden voor – in het bijzonder jonge –  landbouwers. Uiteraard moeten jongeren financieel in staat gesteld worden om landbouwgrond te verwerven en te bewerken. Vlaams Belang vindt het ongehoord dat bijvoorbeeld Natuurpunt en ANB-landbouwgrond voor torenhoge prijzen opkopen. Dit kan voor ons niet meer. Het pachtdecreet moet tijdens de volgende legislatuur geëvalueerd worden. We verzetten ons tegen de uitbreiding van de ‘bufferstroken’.”

Voor U

Wij willen dit waarmaken via verschillende maatregelen, bijvoorbeeld door de aankoop van een landbouwbedrijf of -grond door een jonge landbouwer mogelijk te maken tegen 0% registratierechten, met uitbreiding voor investeerders die een 27-jarige pacht geven. Als een eigenaar een langdurige pacht sluit met een jonge landbouwer, is er vanuit de Vlaamse overheid of het GLB een mogelijkheid tot een surplus boven op de pachtprijs. Jonge boeren moeten voorrang krijgen bij het verpachten van openbare gronden en Natuurpunt moet eerst zijn eigen gronden goed beheren voor hij uitkijkt naar nieuwe. Landbouwgrond moet gevrijwaard worden van extreme ecologische druk.

Vooruit

Betaalbare landbouwgrond moet toegankelijk zijn en blijven voor landbouwers, gedaan met landbouwgrond ingepalmd door golfterreinen, maneges en paarden. We starten een observatorium voor de monitoring van de prijs van landbouwgrond en zijn strenger voor het verlenen van vergunning voor recreatieve activiteiten in landbouwgebied. We maken het mogelijk voor publieke eigenaars om duurzaamheidscriteria op te leggen aan de gebruikers van hun grond, waar we oog hebben voor startende landbouwers.”