Dag Thijs en Michiel, hoe zijn jullie bij Groene Kring terechtgekomen?
Thijs: “Veel van onze vrienden zaten al in de Groene Kring. Jaimy, de voorzitter van Groene Kring Zwalm-Zottegem, heeft hier op het bedrijf van onze ouders stage gedaan en heeft daarna ook nog twee jaar vast in dienst gewerkt.”
Michiel: “. Onze eerste activiteit bij Groene Kring drie jaar geleden was karten. Dat was leuk en sindsdien zijn we lid van Groene Kring.”
Hoe zijn jullie in de landbouw gerold?
Michiel: “Via onze ouders. Zij hebben een landbouwbedrijf dat is doorgegeven van generatie op generatie. We hebben van kleins af aan thuis geholpen, waardoor onze interesse en passie voor de sector ontstaan is.”
Thijs: “Het bedrijf is nu volledig biologisch. In april 2016 zijn we omgeschakeld naar bio.”
Welke teelten zijn er momenteel?
Thijs: “Onze ouders hebben melkvee en akkerbouw, allemaal biologisch. De akkerbouw is om te voorzien in eigen biologisch voeder voor onze koeien. We zetten granen, triticale en veldbonen, mais, gras, luzerne en klaver. We kiezen meestal voor mengteelten, want die zorgen voor een betere bodemstructuur en minder onkruid.”
Michiel: “Een voorbeeld van een mengteelt is triticale en veldbonen. De veldbonen zijn vlinderbloemigen en geven stikstof af aan de triticale. Het voordeel van de triticale is dat die gemakkelijk en snel groeit, en het onkruid in het voorjaar tegenhoudt. Als je veldbonen alleen zaait, blijft je veld te lang open en krijg je te veel onkruid. Door deze mengteelt te zaaien, is er geen onkruidbestrijding nodig.”
[Lees verder onder de foto.]