Dag Sieben, welke vergeten groenten teel jij? 

Sieben: “In de categorie ‘vergeten groenten’ telen we keukenraap en rode biet. Verder vermarkten we ook lent-ui en allerlei slasoorten, onder andere groene en rode eikenbladsla en Romeinse sla. Hoewel sla niet tot de groep van de vergeten groenten behoort, zou je door de lagere verkoopprijzen van de afgelopen jaren denken van wel. Door die daling zijn we op zoek gegaan naar iets nieuws en gaven we steeds meer aandacht aan de vergeten groenten en de lente-ui. We telen alles zowel in de openlucht als onder glas. We beschikken over 1 hectare serres, waarin we jaarlijks tot wel 3 rondes draaien. Het grote voordeel aan serres is dat je groenten kan oogsten op momenten dat het aanbod schaars is. Dat verlengt het teeltseizoen enorm, waardoor je als teler iets meer inspraak hebt over de prijs.”
 

Vanwaar de keuze om deze groenten te telen?

Sieben: “Het zijn erg arbeidsintensieve teelten die weinig oppervlakte vereisen. Er kruipen dus bijzonder veel werkuren in de teelt, van het planten en zaaien tot het handmatig oogsten, want het zijn geen bulkteelten zoals mais of gras, die eenvoudig machinaal geoogst kunnen worden. Maar de grond in onze regio is zeer versnipperd en vrij duur, wat nog meer reden geeft om zorgvuldig om te gaan met elke vierkante meter en die tegelijkertijd optimaal te benutten.”

Merk je als teler een verandering in de vraag naar (vergeten) groenten?

Sieben: “Over het algemeen is de vraag naar vergeten groenten de laatste decennia is toegenomen. Wij hebben een vrij vaste afzet qua hoeveelheid en prijs. Extreme prijsschommelingen worden gedempt, omdat we een groot aandeel van onze groenten leveren aan klanten op de vroegmarkt (MaBru). Zo bieden we onszelf het hele jaar door meer zekerheid. Uiteraard verloopt de verkoop nog steeds via de veiling BelOrta en blijven de dagprijzen een impact hebben op onze prijzen.”

Hoe pak je de teelt van vergeten groenten best aan?

Sieben: “Alle teelten vragen veel meststoffen, behalve de keukenraap. Dat is een stikstofarme teelt die vaak wordt ingezaaid achter een graanstoppel. Indien je daar geen rekening mee houdt, maakt de plant alleen een blad aan en geen knol. Dankzij serres is het mogelijk om een heel jaar lang te oogsten, zeker als je rekening houdt met één derde vruchtafwisseling. Dat is vooral belangrijk bij de rapenteelt om knolvoet te voorkomen.”

Heb je nog andere tips voor het telen van rapen en rode bieten?

Sieben: “De koolvlieg is de grootste vijand van elke rapenkweker. In de zomer behandelen we de rapen wekelijks om de koolvlieg te bestrijden. Aangezien het gamma van de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen jaarlijks afslankt, wordt het wel steeds meer een uitdaging. Voor rode bieten is het iets eenvoudiger.”

In welke mate verschilt de teelt van vergeten groenten van de teelt van modernere groenten?

Sieben: “Om vergeten groenten gezond op de markt te brengen, spelen er allerlei belangrijke factoren. Zo is het moelijker om voor deze kleinere teelten aangepaste machines te vinden in vergelijk met de grotere, modernere teelten. Bovendien hechten onderzoekscentra minder belang aan kleinere teelten, zoals vergeten groenten, waardoor het een uitdaging is om geschikt materiaal (bijvoorbeeld veredeling van zaden) en voldoende teeltinfo te bemachtigen.”

Waar moeten een nieuwe teler van vergeten groenten zeker rekening mee houden?

Sieben: “Voor bemesting is het gebiedstype belangrijk. Wij zijn dit jaar van gebiedstype 0 naar gebiedstype 3 gegaan. Dat betekent dat de bemestingsregels nu stranger zijn en we voor midden september zo'n 60% van ons perceeloppervlakte moeten inzaaien met een vanggewas. Nu ondervinden we veel last om onze najaarsgroenten tijdig van de percelen te krijgen, zodat we de vanggewassen op tijd kunnen inzaaien. Bovendien moet je goed beseffen dat er geen gigantische afzetmarkt bestaat voor vergeten groenten. Vergeten groenten zijn zeer gevoelig voor prijsschommelingen. De ene dag krijg je 70 cent en de dag erna slechts 30. Soms is het dus een beetje gokken. Bij overaanbod schiet je simpelweg jezelf in de voet. Wij opteren daarom voor een aanbod van verschillende teelten. ‘Het ene doet het andere verkopen’, zeggen we hier.”

Wat zijn je plannen in de toekomst?

Sieben: “Dit jaar hebben we voor het eerst radicchio geteeld. Allicht zal deze groente de komende jaren ook in ons gamma terechtkomen. We polsen eerst eens op de markt of hier een afzet voor bestaat. Indien dat het geval is, zullen we die kans natuurlijk met beide handen grijpen. Algemene toekomstplannen zijn er voorlopig nog niet. We hebben het afgelopen jaar enkele kleine investeringen gedaan, zoals een stukje loods aanbouwen en een nieuwe heftruck aankopen. Verder hou ik graag het hoofd koel en ga ik met beide voeten op de grond door het leven. Investeringen dienen nu eenmaal rendabel te zijn en dat wordt steeds moeilijker met alle extra uitdagingen die op een jonge tuinbouwer afkomen.”