“Op deze manier kunnen we schommelingen in de varkensprijzen opvangen”
Dag Reinard. Hoe ben jij in de landbouw terechtgekomen?
Reinard: “Mijn twee broers en ik hebben elektromechanica gestudeerd, maar doordat we onze hele jeugd op de boerderij gewerkt hebben, begonnen we een manier te zoeken om het bedrijf winstgevend te maken. Zo kwamen we op het idee om ons vlees te versnijden, want het laat ons toe om de schommelingen in de varkensprijzen op te vangen. Daarnaast produceren we zo ook een meerwaarde met ons vlees, iets wat voorheen onmogelijk was. Momenteel werk ik samen met mijn broers en ouders op het bedrijf. Mijn jongste broer Tijl doet vooral onderhoud, herstellingen en nieuwbouw, en hij helpt op het landbouwbedrijf. Mijn oudste broer Gerard en ik werken samen in de uitsnijderij. De vleesverwerking is zeker een fulltime job voor twee.”
Welke verwerking doen jullie momenteel?
Reinard: “De varkens gaan van ons bedrijf naar het slachthuis. Daar halen we ze dan op als halve karkassen. In de uitsnijderij worden die karkassen opgedeeld in aparte deelstukken, zoals de achter- en voorbillen of de ribben. Daarna verwerken en benen we nog verder uit, afhankelijk van de vraag van de klant. Sommigen willen een afgewerkt product, anderen – zoals slagers – willen zelf nog de laatste hand leggen aan het vlees. Onze kopers zijn voornamelijk slagers, soms ook kleinere (buurt)supermarkten. Met de grote supermarktketens werken we niet samen. Daarnaast leveren we aan charcuteriebedrijven en soms aan firma’s die verder verwerken.”
Versnijden jullie ook varkens van andere bedrijven?
Reinard: “Neen, want ons eigen bedrijf produceert meer varkens dan we zelf kunnen verwerken. We willen nog groeien, maar ook dan zullen we het houden op onze eigen varkens. De werklast in de uitsnijderij zou te groot worden als we daarin nog verder gaan. We zijn zeker niet van plan om boven de 200 varkens per week te gaan.”