Al een jaar lang zorgt de stikstofproblematiek ervoor dat jonge boeren geen bestaanszekerheid meer hebben en toekomstperspectief missen. Zij kunnen hun landbouwbedrijven niet meer vernieuwen, moderniseren en ontwikkelen. Dat is nochtans broodnodig om die bedrijven toekomstbestendig te maken. Enkel met een evenwichtig en duidelijk plan kunnen boeren aan de slag om hun stikstofuitstoot te verlagen.
De Vlaamse regering beloofde dat ze snel met een kader zou komen waarin de stikstofdepositie zou dalen, maar ook ruimte zou zijn voor economische ontwikkeling. Het langverwachte akkoord biedt volgens Groene Kring in geen enkel geval een evenwicht tussen depositiedaling en ontwikkelingskansen en toekomstperspectief. Het ontwikkelen, vernieuwen en toekomstbestendig maken van bedrijven zal met het huidige voorstel onmogelijk worden in de komende jaren. De zogenaamde impactdrempels liggen zo laag dat er een quasi vergunningenstop geldt.
Verder lijkt het Turnhouts Vennengebied voor een bijzonder zware opdracht in zake reductie te staan. Het kan absoluut niet dat in zo’n innovatief landbouwgebied in de toekomst geen landbouw meer wordt gedaan. Daarbovenop worden onmogelijke maatregelen gevraagd van jonge varkenshouders die als blijvers de toekomst van de sector zullen moeten dragen, maar geen enkele liquiditeitssteun krijgen van de overheid om hen daarbij te helpen.