Hey Jordy, hoe ben jij in de landbouw terechtgekomen?

Jordy: “Ik ben opgegroeid op de boerderij. Mijn familie heeft al generaties lang een grondwitloofbedrijf, dus heb ik het eigenlijk nooit anders geweten. Mijn ouders hebben het bedrijf overgenomen van mijn grootouders, die het dan weer hadden overgenomen van mijn overgrootouders enzovoort. Momenteel werk ik als zelfstandig helper op het bedrijf, maar ik hoop in de toekomst het samen met mijn vriendin te kunnen overnemen.”

En hoe ben je dan bij Groene Kring terechtgekomen?

Jordy: “Een paar jaar geleden vroegen enkele kameraden al of ik geen zin had om mee lid te worden van Groene Kring. Toen heb ik mij ingeschreven bij het gewest Midden-Brabant. Een beetje later kwam er een oproep om aan te sluiten bij de werkgroepen. Ik ben onmiddellijk bij de werkgroep Tuinbouw-Witloof gegaan.”

Naar welke activiteiten keek je het meeste uit?

Jordy: “Er is niet echt één specifieke activiteit waar ik naar uitkijk, al is de ploegwedstrijd van ons gewest wel altijd een hoogtepunt. Ik kijk eerder uit naar het gezellig samenkomen, een pintje drinken en je verhaal kunnen delen met vrienden. Het is altijd leuk om elkaar te ontmoeten op de verschillende activiteiten van Groene Kring.”

Welke teelten heb je op het bedrijf? 

Jordy: “Wij hebben een gemengd bedrijf met grondwitloof als hoofdteelt. Daarnaast telen we ook granen zoals tarwe, gerst en haver en voedergewassen, zoals bieten en mais. Die teelten zijn belangrijk om de bodem optimaal voor te bereiden voor het witloof. Voor ons witloof specifiek doen wij de zaadselectie zelf. Op het einde van elke teeltronde houden we de mooiste witloofstronken bij om daaruit zaden te telen voor het volgende seizoen. Doordat deze selectie al generaties lang gebeurt, hebben wij nu een heel mooi en uniek product.”

Kan je ons meer vertellen over het verschil tussen grondwitloof en hydrocultuurwitloof?

Jordy: “Bij grondwitloof wordt er geteeld in de volle grond, deze witloofstronken zijn beschikbaar in de winkel tussen september en april. Bij hydrocultuurwitloof wordt er geteeld in waterbakken boven elkaar, met de nodige nutriënten. Hydrocultuurwitloof is het hele jaar door beschikbaar in de winkel. Er is ook een verschil in smaak tussen de twee soorten. Grondwitloof smaakt normaal gezien iets intenser.”

Met welke uitdagingen krijg zoal je te maken?

Jordy: “Grondwitloof is een zeer traditionele teelt waar veel arbeid inkruipt. Hierdoor wordt het minder populair onder landbouwers en daalt het aantal telers. Als gevolg komt de bevoorrading tijdens de feestdagen – onze belangrijkste afzetperiode – in het gedrang. Dit kan een negatieve invloed hebben op de populariteit van ons product, omdat consumenten gaan zoeken naar alternatieven. Daarnaast merken we dat witloof bij jongeren veel minder populair en bekend is. Voorlopig heeft dat nog niet echt effect op de vraag, maar het is wel iets om in de gaten te houden.”

Wat is je favoriete gerecht met witloof?

Jordy: “Het klassieke ‘witloof in kaas en hesp’ blijft altijd lekker, maar rauw of gestoofd is ook een echte aanrader. Je kan heel veel doen met witloof. Ik raad iedereen aan om zelf wat te experimenteren en op zoek te gaan naar nieuwe gerechten met witloof. Ik ben er zeker van dat de jeugd er opnieuw warm voor te krijgen is, zodra ze een gerecht met witloof ontdekken dat ze echt lekker vinden.”

Hoe zie jij de toekomst?

Jordy: “Ik kijk met een positieve blik naar de toekomst. Ik geloof dat er altijd vraag zal blijven naar grondwitloof en dat ons bedrijf dus nog een mooie toekomst tegemoet gaat. Ik hoop later het bedrijf van mijn ouders over te nemen om het dan zelf over te laten aan mijn eigen kinderen en zo de traditie in ere te houden.”