Jonge boeren worden hard getroffen door het stikstofakkoord. Groene Kring, de organisatie van jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen en Oost-België, kan dan ook niet akkoord gaan met dit compromis. Het zal er namelijk voor zorgen dat een generatie jonge boeren verloren gaat. Anderzijds beseffen jonge boeren dat de stikstofdepositie in Vlaanderen zal moeten dalen, daarom komen ze zelf met een aantal principes voor een PAS dat wel werkt.
Op 18 mei, net voor de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement vatten de leden van het Nationaal Bestuur van Groene Kring, dat bestaat uit jonge boeren uit elke provincie, post aan het Vlaamse parlement. Ze gingen er in gesprek met de Vlaamse parlementsleden over hun bezwaren bij dit akkoord en de principes voor een PAS dat natuur en landbouw verzoent.
Verder gaven ze er ook symbolisch een overall af. Die zullen de parlementsleden goed kunnen gebruiken, want als jonge boeren morgen niet meer willen, mogen of kunnen boeren, dan zullen de beleidsmakers het zelf moeten doen.
“Het openbaar onderzoek van het stikstofakkoord is gestart. Als jonge boeren hebben wij heel wat bezwaren, maar ook principes voor een PAS dat wel werkt”, zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene kring. “Men moet wel héél goed beseffen dat de beleidsmaker zelf zal moeten boeren, als er morgen geen jonge boeren meer zijn.”
Bram Van Hecke vult aan: “wij reiken letterlijk de hand uit. De voorbije weken is duidelijk gebleken dat het voorgestelde stikstofbeleid niet voldoet. De Vlaamse overheid moet terug naar de tekentafel en daar steeds de toekomst voor jonge boeren in het achterhoofd houden.”