Dag Jonas, kan je jezelf en je bedrijf even voorstellen?
Jonas: “Ik ben Jonas Lemaire, 26 jaar en afkomstig uit Lennik. Ik ben zelfstandig helper op het landbouwbedrijf van mijn ouders. Ons bedrijf bestaat uit de takken akkerbouw, melkvee en vleesvee. Onze hoofdtak is melkvee, maar ik hou me vooral bezig met de akkerbouw. Voor de akkerbouwtak telen we onder meer suikerbieten, tarwe, luzerne, gerst en mais. De meesten van de Groene Kring kennen mij waarschijnlijk als voorzitter van Groene Kring Vlaams-Brabant.”
Vanwaar komt je interesse in het klimaat?
Jonas: “Ik ben altijd al zeer geïnteresseerd geweest in bodembewerking en teelten. Zelfs als kind had ik daar duidelijk interesse in. Vandaag speelt het thema klimaat een zeer grote rol in onze sector. Je komt het onderwerp vaker tegen op de sociale media en ook met professionele partners wordt er steeds meer over gesproken. Tijdens mijn studies heb ik tweemaal stage gelopen op een akkerbouwbedrijf dat niet-kerende grondbewerking toepaste. Zo is mijn interesse eigenlijk nog groter geworden.”
Zet je al lang in op het klimaat?
Jonas: “Een jaar of vier geleden begonnen we zelf met niet-kerende grondbewerking en sinds een jaar of twee zijn we er volledig op overgeschakeld. Sinds de overschakeling kijk ik ook met andere ogen naar onze teelten. Zo zijn we begonnen met meer vanggewassen en groenbedekkers te telen en planten we meer tussenteelten.”
Hoe doe je dat dan?
Jonas: “Ik zet vooral in op mengteelten en gebruik vlinderbloemigen als tussenteelt, die ik dan altijd oogst net voor de hoofdteelt van maïs of aardappelen. Ik ben echt een grote voorstander van tussenteelten. Het klimaat is nu eenmaal aan het veranderen, dus we moeten openstaan voor alternatieven.”