Dag Joerdy, hoe ben jij in de sector gerold?
Joerdy: “Ik ben de vierde generatie hier en ik wou het ouderlijk bedrijf eigenlijk al van in mijn kindertijd overnemen. Mijn overgrootouders hadden wat van alles: koeien, varkens en hoogstamfruitbomen. Daarna zijn mijn opa en oma verdergegaan met hoogstamweides van appels, kersen en pruimen. Onder die bomen liepen schapen en koeien, zoals dat toen overal was. Mijn papa en opa hebben nadien de eerste hoogstamboomgaarden uitgetrokken en vervangen door laagstam appel- en kriekenbomen. Om economische redenen hebben we later de laagstam met appels en krieken gerooid en vervangen door peren. Mijn papa heeft het bedrijf altijd in bijberoep uitgebaat, maar ik ben nu als zelfstandige in het bedrijf gestapt en heb het areaal van peren verder uitgebreid tot een rendabele hoeveelheid. Naast het fruitbedrijf doe ik ook nog wat loonwerk en freelance werk, als risicospreiding van mijn inkomen.”
Je hebt ervaring opgedaan in Nederland. Merkte je er veel verschil in aanpak?
Joerdy: “Ja, eigenlijk wel. Ik ben er twee jaar geweest en ontdekte dat ze er anders leven en werken dan in België. De meeste Nederlandse bedrijven hebben bijvoorbeeld een kleiner areaal. Natuurlijk vind je er ook grote bedrijven, maar die zijn toch eerder een uitzondering. Een normaal bedrijf in Nederland heeft 10 tot 15 hectare grond die volledig rond het bedrijf ligt. Een ander groot verschil is dat wij in België de koeling en de sortering vaak zelf doen, terwijl ze dat in Nederland vaker uitbesteden aan koelcomplexen en sorteerbedrijven. Ook zetten ze daar nog veel meer in op oogstbescherming (hagelnetten, regenkappen, nachtvorstberegening …) en nieuwe teeltmethoden (irrigatie, fertigatie, mechanisatie …). In België zijn we daar vaker wat terughoudender of klassieker in. Tijdens mijn werkzaamheden in het sorteerbedrijf zag ik ook duidelijke verschillen in de vruchten. Omdat Nederland een andere grond, klimaat en teeltmethoden heeft, heeft je peer een andere vorm. Hij is bijvoorbeeld vaak korter en dikker.”
[Lees verder onder de foto.]