“Er wordt alsmaar meer vakmanschap gevraagd”
Dag Jeroen. Hoe ben je begonnen als loonsproeier?
Jeroen: “Mijn vader ging de sproeistoffen die hij gebruikte altijd halen bij een loonsproeier in de buurt. Toen die man 65 werd, had hij geen opvolger. Omdat hij wist dat ik bijna zou afstuderen, vroeg hij of ik zijn bedrijf wou voortzetten. Ik had wel al eens piketten gezet zodat mijn vader kon sproeien, maar verder had ik geen enkele ervaring met gewasbescherming. Met mijn studies had ik ook alleen een fytolicentie type p2, terwijl ik voor deze job eigenlijk een p3 nodig had. Dan heb ik bij het PCLT een wintercursus gevolgd om die licentie te kunnen halen. Daarnaast heb ik met de overlater afgesproken dat we het bedrijf een jaar samen zouden uitbaten, zodat ik ervaring kon opdoen. Geleidelijk aan nam ik meer taken op me, zodat de klanten mij ook beter leerden kennen. Toen ik het bedrijf definitief heb overgenomen, is dan ook geen enkele klant weggegaan.”
Heb je veel moeten investeren?
Jeroen: “De sproeier die ik in het begin overnam, was al 25 jaar oud. Twee jaar later heb ik die vervangen door een nieuwe machine. Dat was een grote aanpassing, want plots was alles met touchscreens. Ik blijf ook inzetten op vooruitgang. Zo heb ik vorig jaar nog een tweede zelfrijdende sproeier gekocht. Daarnaast hebben we nog altijd een gedragen spuit. Die gebruiken we bijvoorbeeld in de voederbieten, omdat dat vaak kleinere percelen zijn.”
Moet je vooral in seizoenen werken?
Jeroen: “Het sproeiseizoen loopt vanaf eind februari – met de eerste vloeibare stikstof – tot de najaarsbehandelingen in de granen. Het sproeiseizoen duurt dus best lang, maar de drukste periode is wel van maart tot juni, wanneer alle gewassen in de groei zijn. In die maanden sproei ik enorm veel maïs. Mijn vader en broer helpen ook tijdens die drukke periodes. Het werk gebeurt ook vaak in enkele piekuren, want ik ben enorm afhankelijk van het weer. Dat houdt ook in dat ik vaak ’s morgens vroeg of ’s avonds laat op het veld zit.”
Heb je nog toekomstplannen met je bedrijf?
Jeroen: “Er is nog geen fytobak op het bedrijf. Onze spuittoestellen hebben 500 liter schoon water mee, maar volgens mij is de kans groot dat dergelijke systemen verplicht worden. De vloeibare meststoffen slaan we momenteel vooral op in vaten van duizend liter. Een grote tank daarvoor zou ook wel een vooruitgang zijn.”
[Lees verder onder de foto.]