Hoe ben je bij Groene Kring terechtgekomen?

Astrid: “Toen ik bij Boerenbond aan de slag was, kreeg ik plots van veel vrienden en kennissen de vacature voor Groene Kring West-Vlaanderen doorgestuurd. Het was een moeilijke beslissing met veel wikken en wegen, maar uiteindelijk voelde ik dat het tijd was voor een nieuwe stap. Dus, met wat zenuwen en veel enthousiasme, besloot ik de sprong naar Groene Kring te wagen.”

Joke: “Ik moest stoppen met werken in de orchideeënkwekerij vanwege mijn allergie, maar net op dat moment kwam de vacature voor consulente in Groene Kring Oost-Vlaanderen voorbij. Ik zag het als een nieuwe kans om verbonden te blijven met de agrarische wereld en besloot er gewoon voor te gaan.”

Kaat: “Ik was parlementair medewerker van Tinne Rombouts. Toen ze me liet weten dat ze ging stoppen, ben ik beginnen uitkijken naar een andere job. Ook voor mij kwam de vacature dus als geroepen.”

"Ik ben trots op alle vrijwilligers, zonder hen zouden we niet bestaan"

Kaat Pelkmans, consulent Groene Kring Antwerpen

Hoe is jouw liefde voor de land- en tuinbouwsector ontstaan?

Astrid: “Bij mij is het vrij logisch, aangezien ik op een boerderij ben opgegroeid. Ik herinner me nog hoe ik als kind al mee onkruid verwijderde, bloemkolen en prei plantte, en zelfs hielp bij het castreren van varkens. Al deze ervaringen hebben me gevormd tot de persoon die ik nu ben, met een groot hart voor de landbouw. Beide kanten van mijn familie zijn actief in de landbouw, wat mijn band met de sector alleen maar versterkt.”

Joke: “Mijn liefde voor tuinbouw is met de paplepel meegegeven. Ik ben in de sector opgegroeid en stond al van jongs af aan mee op de markt en in de winkel van mijn familie. Het maken en verkopen van bloemstukken was een van mijn eerste kennismakingen met het agrarische leven.”

Kaat: “Ook bij mij is de liefde voor de landbouw op jonge leeftijd ontstaan. Ik groeide op een melkveebedrijf op, omringd door de dagelijkse werkzaamheden van de veehouderij en akkerbouw. Van koeien melken tot het voeren van varkens en het meerijden op de tractor met mijn papa en opa, ik was er altijd bij.”

Wat doe je precies als consulent bij Groene Kring?

Astrid: “Als consulent begeleid je de gewesten, organiseer je evenementen, geef je les, en bied je stagebegeleiding aan. Daarnaast moet je af en toe eens flyers ontwerpen en draaiboeken opstellen, de belangen van jonge boeren behartigen en binnenkomende vragen beantwoorden. Joke focust op de beweging, Kaat op de vorming, en ik op de evenementen.”

Kun je beschrijven hoe een werkdag als consulente eruitziet?

Joke: “Elke dag is anders en je bent vaak op de baan. Dagelijkse taken variëren, maar omvatten altijd e-mails en regelmatig avondvergaderingen. Gewestbegeleiding is een belangrijke taak die ik graag nog meer zou uitvoeren. Door de vele taken die er vaak last-minute bijkomen, verdwijnen andere taken soms naar de achtergrond.”

"Niemand in het team heeft een 9-to-5-mentaliteit"

Joke Van Heesvelde, consulent Groene Kring Oost-Vlaanderen

Kun je een project opnoemen waar je trots op bent?

Astrid: “Ik ben trots op de provinciale activiteiten in West-Vlaanderen. Ondanks de stress en uitdagingen zijn deze evenementen vaak een succes en trekken ze steeds meer mensen. Het voelt goed om te zien dat West-Vlaanderen opnieuw begint te leven en ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Joke: “Ik ben trots op de opstart van het nieuwe gewest Groene Kring Midden Oost-Vlaanderen in Oost-Vlaanderen en de heropstart van het gewest Noordwest-Brabant in Vlaams-Brabant.” 

Kaat: “Ik werk nog niet zo lang bij Groene Kring, dus ik heb nog niet echt een project achter de rug. Hoewel ik nog geen specifieke projecten heb afgerond, ben ik wel trots dat Groene Kring Antwerpen heropleeft. Het lag even stil, maar er is nu goed contact met de gewesten. Ik ben trots op alle vrijwilligers die me hierbij helpen: zonder onze vrijwilligers zouden we niet bestaan.”

Hoe helpt Groene Kring jongeren in de land- en tuinbouwsector?

Kaat: “Dat gebeurt op verschillende manieren. We bieden ontspanning aan, organiseren netwerkevenementen en zetten in op het opbouwen van vriendschap tussen mensen met dezelfde interesse. Daarnaast plannen we opleidingen om de kennis en vaardigheden van leden te vergroten. We vertegenwoordigen hun belangen en dienen als aanspreekpunt.”

Wat zijn moeilijkheden die je tegenkomt en hoe los je ze op?

Astrid: “Door personeelswissels is het een uitdaging om voldoende ondersteuning te bieden aan gewesten. Het vele werk dat op ons afkomt, kan soms voor hectische momenten zorgen. Gelukkig hebben we een goed team en vinden we het niet erg om van ons takenpakket af te wijken om een collega in nood te helpen.”

"Je bouwt een netwerk op waar je altijd op kan terugvallen"

Astrid Deneire, consulent Groene Kring West-Vlaanderen

Wat vind je het leukste aan je werk als consulent?

Joke: “Het contact met vrijwilligers, de variatie in het werk, en de vrijheid om ideeën uit te werken. We leren van elkaar en ons team draait goed, wat het werk leuk maakt. We krijgen ook steeds de kans om te groeien in wat we doen. Fouten maken of om hulp vragen is hier geen schande.”

Wat maakt volgens jou Groene Kring uniek in vergelijking met andere organisaties die actief zijn in de land- en tuinbouwsector?

Kaat: “De jeugdige dynamiek. Er zijn geen vastgeroeste patronen, het ledenaantal is hoog en de vormingen en evenementen zijn heel specifiek voor jonge land- en tuinbouwers. Maar toch moet je niet per se een land- of tuinbouwer zijn om lid te worden van Groene Kring. Iedereen met een hart voor de sector is welkom.”

Hoe draagt het werk dat je doet als consulent bij aan het versterken van de band tussen jongeren in de sector?

Astrid: “Door veel verschillende activiteiten te organiseren, die leden uit verschillende gewesten en provincies samenbrengen. Dat biedt kansen om te groeien, te leren over de sector en een ondersteunend netwerk op te bouwen.”