Dag Eveline, hoe ben je bij Groene Kring terechtgekomen? 

Eveline: “Via een collega-tuinbouwer in ons dorp, die al langer lid was bij Groene Kring Mechelen. Ik voelde me meteen welkom. Na enkele jaren besloot ik mee in het bestuur te gaan, waar ik nu de taak van secretaris op mij neem.”

Wat is jouw favoriete activiteit? 

Eveline: “De activiteit waar ik jaarlijks het meest naar uitkijk is de daguitstap. We bezoeken elk jaar twee landbouwbedrijven of een bedrijf dat verbonden is met de sector. Ondernemingen buiten je eigen bedrijf bezoeken is interessant, want je leert er veel bij en staat stil bij hoe anderen werken. De meeste leden van ons gewest zitten in de akkerbouw of groenteteelt, terwijl ik met melkvee bezig ben. We proberen daarom ook voor elk wat wils te organiseren.”

Jij bent boerin in bijberoep. Dat wil zeggen dat je landbouwer bent naast een andere job. Wat voor soort landbouwbedrijf run je en welke job oefen je daarnaast nog uit? 

Eveline: “Op ons landbouwbedrijf worden melkveekalveren opgefokt tot volle vaarzen. Die worden momenteel nog in de handel gebracht, maar zullen in de toekomst dienst doen als melkkoe op ons bedrijf. We hebben ook nog een kleine akkerbouwtak, met gewassen zoals wintertarwe, spelt en korrelmais. Voor mijn andere job ga ik aan de slag als begeleider bedrijfseconomische landbouwboekhouding bij Boerenbond. Ik ondersteun andere landbouwers bij het invullen en afwerken van hun bedrijfseconomische boekhouding, maar begeleid ook nieuwe deelnemers bij hun opstart. Omdat ik veel bij de landbouwers aan huis moet gaan, ben ik redelijk vaak op de baan.”

Waarom ben je landbouwer in bijberoep geworden?

Eveline: "Net zoals bij andere boeren in bijberoep is dit met de jaren gegroeid. Het stond al langer in de sterren geschreven dat ik het ouderlijk bedrijf zou overnemen, maar als gevolg van enkele tegenslagen is dat niet evident geweest. Daarnaast is er ook het stikstofdecreet, waardoor het bedrijf ook maar net weer aan het groeien is. Het was het ideale moment om van mijn ouders over te nemen en het bedrijf met mijn eigen visie klaar te stomen voor de toekomst."

Hoe combineer je het landbouwbedrijf met jouw externe job?

Eveline: “Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zoals elke andere landbouwer kan beamen, is het werk op een landbouwbedrijf moeilijk te plannen. Ploegen, zaaien of gras maaien moet voor de regen en daardoor kan de planning al eens veranderen. Gelukkig maak ik zelf afspraken met de landbouwers op mijn andere job en begrijpen zij mijn situatie. Het is vaak zo dat zij ook een extra gaatje in hun agenda kunnen gebruiken wanneer ik het druk heb. Het is een enorm voordeel wanneer zowel je hoofd- als je bijberoep in dezelfde sector zijn. Er is veel begrip voor elkaars situatie.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor een landbouwer in bijberoep?

Eveline: “Het is vooral de combinatie van beide jobs die het soms moeilijk maakt. In het drukke voorjaar alles gecombineerd krijgen is niet evident. Vaak blijven de minder noodzakelijke taken liggen, wat niet ideaal is. Dat heeft deels met mijn job te maken: de onregelmatige uren en niet vooraf weten hoe laat ik thuis zal zijn, maken het uitdagend. Het is moeilijk om dingen te plannen en structuur te brengen in een dag. Weekends zijn altijd welgekomen, omdat ik dan volledige dagen op het landbouwbedrijf kan werken. De keerzijde is dat er soms weinig vrije tijd overblijft.”

Wat vind je het mooiste aspect aan boeren in bijberoep?

Eveline: “Stilzitten is niks voor mij en het werk op de boerderij is een mooie afwisseling met mijn bureaujob. Ik kan er mijn job even door vergeten en mijn hoofd leeg maken. Andere mensen met een bureaujob kiezen voor de fitness, ik ga aan het werk in de stal of op de tractor.”

Waarom zou je mensen die nog niet actief zijn in de sector aanraden om naast hun job een landbouwbedrijf in bijberoep te runnen?

Eveline: “Het creëert op een bepaalde manier een enorme vrijheid. Je hebt momenten waarop je je eigen baas kan zijn. Denk er wel goed over na, want je hebt een verantwoordelijkheid en je kan geen enkele dag overslaan.”