Hey Dieter. Hoe ben je in de landbouw terechtgekomen?
Dieter: “Na mijn lager onderwijs ging ik in Poperinge in het technisch secundair onderwijs landbouw studeren. Op mijn achttiende ben ik dan naar Vives in Roeselare gegaan voor een bachelor in de landbouw. Zodra ik dat diploma op zak had, ben ik thuis beginnen te werken op het familiebedrijf. In het begin werkte ik nog één dag per week in de lokale Aveve, maar toen die zaak werd stopgezet, ben ik fulltime in het ouderlijk bedrijf gestapt. Tussendoor werk ik ook nog bij een loonwerker, maar dat doe ik meer als een hobby.”
Wat doen jullie juist op jullie bedrijf?
Dieter: “Wij hebben een melkveebedrijf met zo'n 65 melkkoeien en jongvee. Die melken we met een melkrobot. Daarnaast doen we ook nog aan akkerbouw op ongeveer 45 hectare grond. Zo hebben we tarwe, maïs en suikerbieten voor de runderen, maar ook aardappelen, die we deels thuis verkopen. We verwerken ook zelf een deel van onze melk. Wekelijks maken we 70 tot 120 kg boter en we maken hoeve-ijs, dat we deels verkopen via onze twee ijskarren. Daarnaast verkopen we in onze hoevewinkel ook nog kazen en streekproducten van collega’s.”
Hoe zijn jullie begonnen met de verwerking van jullie producten?
Dieter: “Dat doen we eigenlijk al generaties lang. Mijn grootouders maakten boter en toen mijn ouders het bedrijf in 1989 overnamen, hebben zij dat werk voortgezet. In 2000 hebben we dan ook verbouwd om een moderne verwerkingsruimte te hebben en zijn we ijs beginnen te maken. Vooral mijn mama houdt zich daarmee bezig. Nu verkopen we alles in een serieuze hoevewinkel, maar in de tijd van mijn grootouders werd de boter nog gewoon aan de keukentafel verkocht. Er is dus best wat veranderd.“
[Lees verder onder de foto.]