Dag Els en Susan. Vertel eens welke taken jullie zoal uitvoeren op het landbouwbedrijf?
Els: “Toen ik er vroeger werkte, zorgde ik voor de kalveren en ik hielp mee de aardappelen rooien en inscheuren. Mijn partner deed het papierwerk en dat is hij blijven doen. In mijn tijd was dat echt uitzonderlijk. Meestal nam de vrouw toen het papierwerk op zich. Ik deed ook wel het huishouden, de commissies en legde contacten met mogelijke zakenpartners.”
Susan: “Bij ons zit de verdeling een beetje op dezelfde manier, alleen is het bureauwerk wat meer verdeeld. Omdat ik halftijds werk, is het logischer dat mijn partner de facturen bekijkt. Hij kan beter inschatten of het al dan niet klopt. De bedrijfseconomische boekhouding vullen we allebei in. Op landbouwbedrijven moet je kiezen wie het meest geschikt is voor het papierwerk, maar vaak is het de vrouw die zich ermee bezighoudt.”
Bij welke organisaties zijn jullie aangesloten en waarom?
Els: “Ik was erg actief binnen Ferm voor Agravrouwen, want het bood de mogelijkheid om eens weg te zijn van je bedrijf en van je eigen kleine wereld. Daarbij was en is het mijn taak om de vrouwen te overtuigen om ook naar vergaderingen te komen. Ik heb er altijd voor geijverd dat vrouwen mee moeten zijn met de actualiteiten en de wetgeving, maar op infovergaderingen blijven mannen steeds in de meerderheid.”
Susan: “Ook bij Groene Kring zitten in de provinciale kern en de andere structuren overwegend mannen.”
Els: “In het jaar 2000 belandde ik in de politiek. Door mijn engagement in het verenigingsleven had ik een groot netwerk opgebouwd en werd ik onmiddellijk verkozen. Ik was niet bang om te spreken en kende de dossiers vanuit Boerenbond. Ik had het geluk dat mijn man me steunde.”