“Een landbouwbeleid zonder ruimte voor jonge landbouwers bereikt nooit zijn doel”
Dag Anne-Catherine. Wat zijn de belangrijkste taken van FJA?
Anne-Catherine: “La Fédération des Jeunes Agriculteurs doet veel verschillende zaken. Zo ondersteunen we allerhande acties en houden we onze leden op de hoogte van wat op tafel ligt en wat de toekomst brengt, zodat ook zij hun mening kunnen geven. Daarnaast organiseren we, net zoals Groene Kring, ook opleidingen, voor ervaren landbouwers maar ook voor mensen die voor het eerst in de landbouw beginnen (denk aan de A- en B-cursussen). Tot slot adviseren we jonge landbouwers en behartigen we de belangen van onze leden aan alle onderhandelingstafels.”
Hoe ben je ondervoorzitter van FJA geworden?
Anne-Catherine: “Ik was al op lokaal niveau betrokken bij FJA als voorzitter van mijn gewest. Later wilde ik me nog meer inzetten voor de belangrijke dossiers waar jonge landbouwers mee bezig zijn. Toen ik dat duidelijk maakte aan het nationaal bestuur waren ze enthousiast. Uiteindelijk ben ik ondervoorzitter geworden.”
Wat zijn de favoriete activiteiten van FJA-leden?
Anne-Catherine: “Dat zullen toch vooral de fuiven zijn. In elke provincie mag je er zeker van zijn dat je iedere zaterdag een fuif hebt waar je naartoe kunt gaan. Daarnaast worden er ook prijskampen georganiseerd waar onze leden met trots hun beste dieren tonen. Dat is ook het ideale moment voor velen om kennis op te doen of om te leren hoe ze hun vak nog net ietsje beter kunnen uitoefenen. Het toont ook hoe trots we zijn op onze stiel en de ervaring die we erin opdoen.”
“Ik ben al op enkele Groene Kringfeesten geweest en die zijn me zeer goed bevallen.”
Hoe zie je de samenwerking met Groene Kring?
Anne-Catherine: “Simpel gezegd: heel goed! We werken heel vlot samen met jullie bestuur én met voorzitter Bram Van Hecke, zowel op het vlak van standpunten over grensoverstijgende zaken als bij het uitwisselen van projecten. Ik ben ook al op enkele feesten van Groene Kring geweest en dat is mij zeer goed bevallen.”
Wat zijn momenteel de belangrijkste dossiers voor jullie jonge landbouwers?
Anne-Catherine: “Het GLB, betrokken zijn bij de opmaak en de aanpassingen. CEJA was gelukkig ook al betrokken bij de voorbespreking, maar we willen ons er verder van verzekeren dat de plannen realistisch blijven. Het moet een programma zijn dat zijn doel kan bereiken én dat ruimte maakt voor jonge landbouwers om hun beroep te blijven uitoefenen en er voldoende inkomsten uit te halen. Een landbouwbeleid dat geen ruimte laat voor jonge landbouwers zal nooit zijn doel bereiken. Daarnaast wordt ook respect binnen de productieketen steeds belangrijker. Als je ziet dat de consument alsmaar meer moet betalen voor zijn voeding, terwijl de boer ieder jaar minder verdient, dan klopt er duidelijk iets niet. Het is belangrijk dat we ook in de toekomst een goeie prijs kunnen krijgen voor een goed product. Als laatste haal ik ook graag nog de toegang tot grond aan. In Vlaanderen leeft dit, maar ook bij ons merken jonge landbouwers dat het jaar na jaar moeilijker wordt om voldoende grond te vinden voor hun bedrijf, en al zeker tegen een goede prijs.”
Wat denk je over de landbouw in Vlaanderen?
Anne-Catherine: “Ik weet dat het probleem rond toegang tot grond bij jullie nog veel groter is dan hier. De grondprijzen zijn veel hoger, waardoor de productie ook veel intensiever moet zijn, wat dan ook weer problemen met zich meebrengt. Bijgevolg zijn jullie in Vlaanderen veel meer bezig met vlees en groenten, zaken die veel expertise en kennis vragen van de landbouwer. Hier hebben we ook veeteelt, maar dan vooral in de Ardennen, waar veel grond is van mindere kwaliteit, die alleen dienst kan doen als weide.”
Wat denkt FJA over pensioenboeren?
Anne-Catherine: “De aangepaste budgetten binnen het GLB moeten bij voorrang naar actieve boeren gaan. Het is duidelijk dat het zij zijn die moeten ondersteund worden. Toch is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen actieve en niet-actieve landbouwers. Daarnaast merken we ook dat de EU niet gemotiveerd is om hier iets aan te doen. Op korte termijn zal er dus niet veel kunnen veranderen, maar het blijft een punt dat we zeker moeten blijven aankaarten, zowel bij de EU als bij onze lokale overheden.”
Hoe zie je de toekomst van de landbouw in Wallonië?
Anne-Catherine: “Duurzaam, zowel voor de landbouwers als voor de omgeving. Dat wilt zeggen dat we niet te veel vragen van de natuur, maar ook dat de landbouwer een stabiel inkomen kan ontvangen, zodat ook hij zijn hele carrière lang kan volhouden.”