logo

Hoe kan Landmobiliteit jou helpen?

De landbouw zit in je bloed. Het kruipt door je aderen, je ziel en je hart. Je zou graag een landbouwbedrijf uit de grond willen stampen, maar de omstandigheden zijn er niet naar. Zo heeft je familie bijvoorbeeld geen bedrijf dat je (alleen) kan overnemen. Een bedrijf vanaf nul beginnen is bovendien ook niet eenvoudig, want vind maar eens voldoende grond.

Met het project Landmobiliteit helpen we je meedenken en mee zoeken naar een bedrijf dat je wel kan overnemen. Op een professionele manier willen we zo een bedrijfsoverdracht mogelijk maken.

Fase 1: Laat weten dat je interesse hebt

Wil je meer info of ben je op zoek naar een bedrijf om over te nemen? Laat het ons dan weten via onderstaand contactformulier.

Onze projectmedewerker neemt nadien contact met je op om je verder te informeren en om eventueel verdere stappen te zetten (zie onder het contactformulier).

Vul het contactformulier in

Wat voor type bedrijf wil je overnemen?

Fase 2: We verzamelen info

Nadat we een eerste keer contact hebben gehad, willen we zoveel mogelijk te weten te komen over jou en je plannen. Zo kunnen we een goede match vinden bij de potentiële overlaters. 

We bezorgen je een uitgebreide vragenlijst. Het is belangrijk om die eerlijk te beantwoorden, zodat wij je op maat kunnen verderhelpen. Hieronder sommen we al kort op wat voor vragen zoal gesteld zullen worden.

  • Welk soort bedrijf wil je overnemen?
  • Hoeveel grond denk je nodig te hebben?
  • Wil je het bedrijf in eigendom of in pacht?
  • In welke regio mag het bedrijf liggen?
  • Heb je al een financieel plan?
  • Welke middelen heb je ter beschikking? Heb je de bank al kunnen overtuigen?
  • Heb je een partner die mee in het bedrijf wil stappen? En wat met de kinderen? 

Fase 3: We zoeken een bedrijf

Eenmaal alles op een rijtje staat, start de zoektocht naar een geschikt bedrijf dat bij jou past. Wanneer we – al dan niet samen –  een mogelijk bedrijf hebben gevonden, brengen we je in contact met de huidige eigenaar. Het is zelfs mogelijk dat je de andere persoon al kent of er al (eens) mee samenwerkt(e).

Nu de zoektocht volbracht is, kunnen we overgaan naar de volgende fase.

Fase 4: Je kan overnemen

In deze fase focussen we op het overnemen van het bedrijf en onder welke vorm die overname kan plaatsvinden.

Er zijn verschillende mogelijkheden: ga je eerst in loondienst om te voelen of er een klik is met de huidige boer en de familie? Of begin je onmiddellijk met het overnemen van de aandelen? Alles hangt af van je eigen voorkeur en de huidige juridische structuur van het bedrijf. De overlater geeft zijn 'kind' natuurlijk niet zomaar uit handen. We gaan dus steeds respectvol om met de overname. 

Eenmaal er een besluit is, kan de overname écht van start gaan via een compromis.

Fase 5: Je staat op eigen benen

Het is zover. Je neemt je nieuwe bedrijf in handen en de vorige boer zal langzaam vertrekken.

In goede omstandigheden kan je nog steeds terecht bij de vorige boer voor raad en daad. Zijn jarenlange ervaring zorgt ervoor dat jij niet al te veel leergeld moet betalen. Hier geldt dus dat een goede buur beter is dan een verre vriend.

Je hebt nu de verantwoordelijkheid over je nieuwe bedrijf en zorgt ervoor alsof je het geërfd hebt uit je eigen familie. Je weet dat er iemand trots is met wat jij met zijn bedrijf wil doen.

Fase 6: Nazorg bij Landmobiliteit

Nu alles rond is kunnen wij vanuit Landmobiliteit je verder de weg wijzen naar gespecialiseerde adviesorganen en financiële instellingen die je nodig hebt om een landbouwbedrijf te runnen. In het ruime aanbod van deze mogelijke partners maak jij zelf de keuze met wie je in zee wil gaan. Het is belangrijk dat jij je er goed bij voelt. 

Landmobiliteit partners