Welke rol is volgens uw partij weggelegd voor de Vlaamse land- en tuinbouw in het vraagstuk over voedselzekerheid en welke speerpunten schuift uw partij daarvoor in het beleid naar voren?

Cd&v

Onze landbouwers zijn de frontsoldaten in de strijd tegen klimaatverandering. Zij merken het als eerste op hun veld en aan hun inkomen. De import van voedsel wordt duurder, de oogsten onzekerder. We moeten dankbaar zijn voor de sterke agrovoedingssector die we hebben. Strategische autonomie en een gelijk speelveld zijn onze uitgangspunten. De spiegelclausule in handelsverdragen is een verworven standpunt, waarbij dezelfde milieu-eisen worden opgelegd aan bepaalde landbouwproducten die we importeren. Europese regelgeving moet rekening houden met de Vlaamse context. Een landbouwtoets vermijdt conflicten tussen verschillende wetgevende processen en zorgt voor balans tussen milieubehoud en landbouwbelangen. We reiken onze landbouwers zo veel mogelijk tools aan, bijvoorbeeld agro-ecologische technieken. Iedereen moet zijn taboes en vooraannemingen opzijschuiven in het belang van onze landbouw.

Groen

“Groen wil het recht op gezond voedsel grondwettelijk verankeren. Mensen moeten voldoende middelen hebben om zich te voeden en mogen niet afhankelijk zijn van liefdadigheid. We steunen onderzoek naar nieuwe vormen van sociale voedselzekerheid. Onze winkels en supermarkten kunnen daarin het voortouw nemen door meer duurzame producten aan te bieden. Ze hebben ook een verantwoordelijkheid t.a.v. de boeren die recht hebben op een eerlijke prijs. Dit moet betaalbaar blijven, zodat elk gezin gezonde, ecologische voeding kan kopen. Daarnaast zetten wij onze strijd tegen schadelijke vrijhandelsverdragen, die onze markt met minder sociaal en ecologisch duurzame producten laat overspoelen, voort.

N-VA

“Het strategische luik wordt meegenomen in de landbouwvisie 2050. Er wordt erkend dat voldoende zelfvoorziening belangrijk is in de nieuwe geopolitieke situatie waarin Europa is beland sinds de inval van Rusland in Oekraïne. We moeten ons bewust zijn van het feit dat afhankelijkheid van bedenkelijke regimes een gevaar vormt voor onze veiligheid. Anderzijds mogen we niet naïef zijn door te denken dat we alles zelf kunnen of moeten doen. Een liberale markteconomie zonder protectionisme zorgt nog steeds voor de hoogste welvaart. Wel vinden we dat er een gelijk speelveld moet zijn voor producenten hier en producenten elders.”

Open Vld

“Landbouw is de absolute basisspeler in voedselvoorziening en een noodzakelijke voorwaarde om een voedingsindustrie uit te bouwen. De sector moet de kans krijgen om te zorgen voor voldoende, kwalitatief en veilig voedsel. De industrie gaat naar waar de productie is. De sector mag exportgericht zijn en producten importeren, want dat is de essentie van wereldhandel. We willen een werkbare en rechtszekere context voor de boeren. Landbouw zal de voedselproductie meer moeten inpassen in lokale voedselstrategieën en een meerwaarde moeten creëren door de productie van niche-, bio- en streekproducten. De consument hecht belang aan duurzaamheid en dierenwelzijn, wat voor extra verplichtingen én kosten zorgt. We ondersteunen boeren in innoverende verduurzamingsinvesteringen en compenseren hen voor opgelegde normen. We hebben er ecologisch en klimatologisch alle belang bij dat onze boeren ons voedsel hier kunnen produceren.”

PVDA

Elke regio moet zoveel mogelijk in eigen behoeften voorzien. Europa staat daar ver van af. De oorlog in Oekraïne legde de afhankelijkheid van graan pijnlijk bloot. Het dogma van de liberale wereldhandel maakt ons afhankelijk van andere landen, ondermijnt ons eigen beleid en beconcurreert onze lokale landbouw. Om dat te voorkomen, sluiten we in internationale verdragen en regelgeving landbouw en voedsel uit. Wij laten dezelfde milieu-, sanitaire, sociale en dierenwelzijnsnormen gelden als hier. We weigeren de bestaande handelsakkoorden. Het is absurd om voedsel in te voeren dat even goed hier geproduceerd wordt. We heroriënteren onze landbouw op de productie van gezonde, lokale voeding.”

Vlaams Belang

“Voor ons is de landbouw een strategisch en economisch belangrijke sector die zorgt voor voedselzekerheid en -veiligheid. Laat ons niet dezelfde fout maken als in de energiesector, anders dreigen we te afhankelijk te worden van het buitenland voor ons voedsel. Zonder bevoorradingszekerheid kunnen de voedselprijzen even snel ontsporen als de energieprijzen. De onstabiele situatie in Europa heeft het belang van voedselzekerheid bewezen. We overtuigen consumenten om lokale producten te kopen en op de Europese en wereldmarkt streven we naar een gelijk speelveld. Wij verzetten ons resoluut tegen bijvoorbeeld het Mercosur-vrijhandelsakkoord.”

Voor U

Landbouw is een economische steunpilaar: geen eten, geen arbeid. Alles wat we eten of drinken komt van de agrarische sector, buiten water. Dit moeten mensen weten en respecteren. Het belangrijkste is een eerlijke prijs voor betaalbaar voedsel. Voor U stelt nul btw voor eigen producten voor en een hogere btw voor ingevoerde producten. Wij hebben de strengste normen qua gewasbehandeling, dierenmedicatie en voedselveiligheid. Geïmporteerde landbouwproducten voldoen aan dezelfde voorwaarden. Wij zijn tegen overheidsbemoeienis in prijszetting, maar voor garantie van marge. Dit leggen we in overleg met de afnemers vast. De agrarische sector wordt betrokken bij natuurbehoud.

Vooruit

De oorlog in Oekraïne maakt duidelijk hoe bepalend strategische autonomie is voor de autonomie en veiligheid van Europa en de betaalbaarheid van voedsel. Voedselzekerheid moet op Europees niveau een speerpunt worden. Geïmporteerde producten moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen en internationale handelsakkoorden worden doorgelicht op hun lokale impact. Om ons milieu te beschermen, onderzoeken we een duurzamer landbouwmodel op hetzelfde productieniveau. Monocultuur en intensieve veeteelt zijn kwetsbaar voor crisissen in de sector, denk maar aan gewassen kwetsbaar voor droogte en erosie door wateroverlast. Door over te stappen naar andere landbouwmethodes maken we ons weerbaarder tegen zulke fenomenen.